Oddział Warszawski
tel. 22 826 79 45
sdrp.warszawa@dziennikarzerp.pl

Dobre teksty polecamy. Książki, komentarze, opinie

YORICK nr 84

14 lipca 2022
YORICK

Zakończyliśmy edycję 84. numeru „Yoricka” (czerwiec 2022), magazynu internetowego Klubu Krytyki Teatralnej Stowarzyszenia Dziennikarzy RP/ polskiej skejci AICT. Piszą m.in.: Tomasz Domagała, Stefan Drajewski, Łukasz Maciejewski, Tomasz Miłkowski, Grzegorz Kwiatkowski, Maciej Pinkwart, Bronisław Tumiłowicz.
Odnotowujemy książkę Marzenny Wiśniewskiej „Archipelag indywidualnosci”.
Oceniamy 42. Warszawskie Spotkania Teatralne i festiwal Dwa Teatry w Zamościu, a zapowiadamy Festiwal Szekspirowski w Gdańsku.
O Różewiczu w teatrze jednego aktora rozmawiają Wiesław Geras, Bogusław Kierc i Tomasz Miłkowski (fragmenty rozmowy podczas festiwalu Różewiczowskiego w gdańskim teatrze w Oknie, 2021).
Tomasz Domagała pisze o „Imagine” Krystiana Lupy [na zdj., fot, Natalia Kabanow – materiały Teatru Powszechnego w Warszawie], Łukasz Maciejewski o nowej książce Jana Nowickiego, a Tomasz Miłkowski o końcówce sezonu w Ateneum.
Przedstawiamy nowe władze Klubu Krytyki Teatralnej i ogłaszamy finalistów 9. edycji konkursu im. Andrzeja Żurowskiego oraz nominacje do Nagrody im. Karoliny Beylin.
Jak zwykle refleksje Łukasza Maciejewskiego z jego fotela i felietony na czwartek Macieja Pinkwarta.
Całość do przeczytania pod:
https://www.aict.art.pl/category/yorick/yorick-nr-84-czerwiec-2022/.

Rozmowa z Olgierdem Łukaszewiczem

5 lutego 2022
logo _przeglad

Z Olgierdem Łukaszewiczem, aktorem, założycielem ,,MY OBYWATELE UNII EUROPEJSKIEJ – Fundacji im. Wojciecha B. Jastrzębowskiego” rozmawia Tomasz Miłkowski.

(„Przegląd” Nr 6 z 2022 r.)

Warszawski Oddział ZLP zaprasza

1 marca 2020

Warszawski Oddział Związku Literatów Polskich zaprasza na wieczór autorski naszej koleżanki red. Alicji Wejner. Środa, 11 marca br. o godz. 18:00 w Domu Literatury, Krakowskie Przedmieście 87/89.

Warszawski Oddział ZLP zaprasza.

24 lutego 2020

Warszawski Oddział Związku Literatów Polskich zaprasza 26 bm. o 18.oo na promocję książki „Ukraińska kabała”w tłumaczeniu naszego kolegi red. Jana Cichockiego.

„Przygody lekarza na Czarnym Lądzie”

3 stycznia 2020
CZRNY lad_lekarz

Opowie o nich podczas spotkania 9 stycznia 2020 r. (czwartek) o godz. 12.00, w klubie CUDZYSŁÓW Jolanta Powałowska, autorka książki pod takim właśnie tytułem.. Na spotkanie zaprasza Zarząd Zespołu Starszych Dziennikarzy SD RP.

Polska „Konstytucja dla Europy” powstała już w 1831 r.

7 kwietnia 2019
Azymut_wspolna_Europa_Jastrzębowski_okładka_front

Najnowsza książka Alicji Wejner pt. „Azymut wspólna Europa. Jastrzębowski” w recenzji Tomasza Miłkowskiego.

Rok z życia stolicy i jej mieszkańców w fotografii

30 marca 2019
ALBUM 100 W_wa

To wyjątkowe wydanie… „Warszawa w stulecie odzyskania niepodległości. Zawsze niezwyciężona 1918–2018” – autorem tego pięknego albumu jest Maciej Nietrzebka (rocznik 1973) – fotograf amator, germanista z wykształcenia, kochający swoje miasto, jego historię i tradycję, kolekcjoner widokówek Warszawy.

Piekarska proponuje „Licencję na dorosłość”

18 marca 2019
PIEKARSAK

Małgorzata Karolina Piekarska, członkini Stowarzyszenia Dziennikarzy RP, nominowana do nagrody „Złotego Prusa” w edycji 2017 roku, zaprasza na promocję swojej najnowszej książki „Licencja na dorosłość”.
Autorka zaprezentuje ją 22 marca (najbliższy piątek), o godz. 17.00, w salonie Empiku w DH JUNIOR (ul. Marszałkowska 116/122). Spotkanie poprowadzi Miłka Skalska, a czytelnicy będą mogli kupić, oprócz „Licencji na dorosłość” inne książki autorki, wydane przez „Naszą Księgarnię”.

List dyrektorów instytutów PAN

22 stycznia 2019
thQ9TPWM5Q

“Lawina bieg od tego zmienia,

Po jakich toczy się kamieniach”

Czesław Miłosz, Traktat Moralny.
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

List dyrektorów instytutów Polskiej Akademii Nauk po zabójstwie Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza.
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

Pracownicy instytutów Polskiej Akademii Nauk z przerażeniem i smutkiem przyjęli wiadomość o śmierci Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, który padł ofiarą ataku nożownika w czasie koncertu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Łączymy się w bólu z Rodziną tragicznie zmarłego Pana Prezydenta, jego przyjaciółmi i wszystkimi Polakami, którzy przejęci są grozą tego wydarzenia.
Od lat z niepokojem obserwujemy wzrost napięcia w przestrzeni publicznej, promowanie i wykorzystywanie mowy nienawiści do celów politycznych, brutalizację języka, która zastąpiła język porozumienia. Strzelba, którą ktoś powiesił na ścianie kilka lat temu, w końcu wypaliła, po raz drugi zabijając niewinnego człowieka. Z przerażeniem stwierdzamy, że nawet tak tragiczne wydarzenia nie powstrzymują niektórych przed niedopuszczalnymi, barbarzyńskimi komentarzami.

Nie możemy przejść do porządku dziennego nad tym, co się stało. Podgrzewanie konfliktów, promowanie brutalności i siły, tolerowanie dyskryminacji, tani populizm, nieuchronnie prowadzą do tragedii. Zwracamy się do polityków o wyciągnięcie wniosków z tego tragicznego wydarzenia. Granica, za którą otwiera się droga do bezprawia i rozpadu Państwa, została właśnie przekroczona. Nie idźmy tą drogą.

17 stycznia 2019
kongres_OBYW_jpg

Wszystkimi nami wstrząsnęła tragiczna śmierć Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, który od wielu lat był przyjacielem i sympatykiem Kongresu Obywatelskiego. Był on przykładem człowieka i polityka rozwijającego się, potrafił zmienić swoje podejście, wyciągnąć wnioski z doświadczeń, słuchać rad, przekraczać siebie. Lubił to swoje dojrzewanie, zakotwiczone jednak w tym samym zestawie wartości, które pchnęły go do walki o wolność w latach 80. Niejednokrotnie – czy to podczas Kongresów, czy to na łamach naszych mediów – dzielił się z nami swoją wizją Gdańska, Polski, naszej demokracji.

Z teki Muzeum Karykatury
rys. Agim Sulaj

rys. Agim Sulaj

kalendarz-btn

PONIEDZIAŁEK 5 grudnia 2022
  • Saby, Kryspina
  • 1929
    Powołano Centrolew
  • 1975
    W Warszawie otwarto Dworzec Centralny
  • 1982
    Ukazało się pierwsze wydanie tygodnika Wprost
  • 1992
    Rozpoczęła emisję pierwsza ogólnopolska telewizja prywatna Polsat
  • DZIEŃ WOLONTARIUSZA
    Międzynarodowy Dzień Wolontariusza

byli-z-nami

Copyright © 2004-2013 Stowarzyszenie Dziennikarzy RP Oddział Warszawski