Oddział Warszawski
tel. 22 826 79 45
sdrp.warszawa@dziennikarzerp.pl

Dobre teksty polecamy. Książki, komentarze, opinie

Warszawski Oddział ZLP zaprasza

1 marca 2020
Afisz_A3_na_spotkanie_u_Literatów_11_marca

Warszawski Oddział Związku Literatów Polskich zaprasza na wieczór autorski naszej koleżanki red. Alicji Wejner. Środa, 11 marca br. o godz. 18:00 w Domu Literatury, Krakowskie Przedmieście 87/89.

Warszawski Oddział ZLP zaprasza.

24 lutego 2020
Zaproszenie_KABALA

Warszawski Oddział Związku Literatów Polskich zaprasza 26 bm. o 18.oo na promocję książki „Ukraińska kabała”w tłumaczeniu naszego kolegi red. Jana Cichockiego.

„Przygody lekarza na Czarnym Lądzie”

3 stycznia 2020
CZRNY lad_lekarz

Opowie o nich podczas spotkania 9 stycznia 2020 r. (czwartek) o godz. 12.00, w klubie CUDZYSŁÓW Jolanta Powałowska, autorka książki pod takim właśnie tytułem.. Na spotkanie zaprasza Zarząd Zespołu Starszych Dziennikarzy SD RP.

Polska „Konstytucja dla Europy” powstała już w 1831 r.

7 kwietnia 2019
Azymut_wspolna_Europa_Jastrzębowski_okładka_front

Najnowsza książka Alicji Wejner pt. „Azymut wspólna Europa. Jastrzębowski” w recenzji Tomasza Miłkowskiego.

Rok z życia stolicy i jej mieszkańców w fotografii

30 marca 2019
ALBUM 100 W_wa

To wyjątkowe wydanie… „Warszawa w stulecie odzyskania niepodległości. Zawsze niezwyciężona 1918–2018” – autorem tego pięknego albumu jest Maciej Nietrzebka (rocznik 1973) – fotograf amator, germanista z wykształcenia, kochający swoje miasto, jego historię i tradycję, kolekcjoner widokówek Warszawy.

Piekarska proponuje „Licencję na dorosłość”

18 marca 2019
PIEKARSAK

Małgorzata Karolina Piekarska, członkini Stowarzyszenia Dziennikarzy RP, nominowana do nagrody „Złotego Prusa” w edycji 2017 roku, zaprasza na promocję swojej najnowszej książki „Licencja na dorosłość”.
Autorka zaprezentuje ją 22 marca (najbliższy piątek), o godz. 17.00, w salonie Empiku w DH JUNIOR (ul. Marszałkowska 116/122). Spotkanie poprowadzi Miłka Skalska, a czytelnicy będą mogli kupić, oprócz „Licencji na dorosłość” inne książki autorki, wydane przez „Naszą Księgarnię”.

List dyrektorów instytutów PAN

22 stycznia 2019
thQ9TPWM5Q

“Lawina bieg od tego zmienia,

Po jakich toczy się kamieniach”

Czesław Miłosz, Traktat Moralny.
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

List dyrektorów instytutów Polskiej Akademii Nauk po zabójstwie Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza.
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

Pracownicy instytutów Polskiej Akademii Nauk z przerażeniem i smutkiem przyjęli wiadomość o śmierci Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, który padł ofiarą ataku nożownika w czasie koncertu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Łączymy się w bólu z Rodziną tragicznie zmarłego Pana Prezydenta, jego przyjaciółmi i wszystkimi Polakami, którzy przejęci są grozą tego wydarzenia.
Od lat z niepokojem obserwujemy wzrost napięcia w przestrzeni publicznej, promowanie i wykorzystywanie mowy nienawiści do celów politycznych, brutalizację języka, która zastąpiła język porozumienia. Strzelba, którą ktoś powiesił na ścianie kilka lat temu, w końcu wypaliła, po raz drugi zabijając niewinnego człowieka. Z przerażeniem stwierdzamy, że nawet tak tragiczne wydarzenia nie powstrzymują niektórych przed niedopuszczalnymi, barbarzyńskimi komentarzami.

Nie możemy przejść do porządku dziennego nad tym, co się stało. Podgrzewanie konfliktów, promowanie brutalności i siły, tolerowanie dyskryminacji, tani populizm, nieuchronnie prowadzą do tragedii. Zwracamy się do polityków o wyciągnięcie wniosków z tego tragicznego wydarzenia. Granica, za którą otwiera się droga do bezprawia i rozpadu Państwa, została właśnie przekroczona. Nie idźmy tą drogą.

17 stycznia 2019
kongres_OBYW_jpg

Wszystkimi nami wstrząsnęła tragiczna śmierć Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, który od wielu lat był przyjacielem i sympatykiem Kongresu Obywatelskiego. Był on przykładem człowieka i polityka rozwijającego się, potrafił zmienić swoje podejście, wyciągnąć wnioski z doświadczeń, słuchać rad, przekraczać siebie. Lubił to swoje dojrzewanie, zakotwiczone jednak w tym samym zestawie wartości, które pchnęły go do walki o wolność w latach 80. Niejednokrotnie – czy to podczas Kongresów, czy to na łamach naszych mediów – dzielił się z nami swoją wizją Gdańska, Polski, naszej demokracji.

Janda ma Boya

28 października 2018

22 września br. w warszawskim Domu Dziennikarza przy ul. Foksal Krystynie Jandzie wręczono Nagrodę Imienia Tadeusza Żeleńskiego-Boya, przyznaną przez Klub Krytyki Teatralnej działający przy naszym Stowarzyszeniu. Laudacja, którą podczas uroczystości wygłosił przewodniczący Klubu red. Tomasz Miłkowski w pełni zasługuje na przytoczenie w całości:

Lektura obowiązkowa

11 czerwca 2018
KlinikaDz_Diagnoza.

„Klinika Dziennikarstwa — Diagnoza” to wynik drugiego już spotkania w Instytucie Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Wrocławskiego wybitnych polskich ekspertów z dziedziny medioznawstwa, poświęconego problemom współczesnego dziennikarstwa. W niniejszym tomie, na który składa się dziewięć opinii — artykułów, badacze bardziej niż chorób (symptomy tych są tak wyraźne, że pozwalają na jednoznaczną diagnozę) poszukują przyczyn złego stanu zdrowia (dziennikarstwa i mediów) w myśl zasady „nim zaczniesz leczyć, poznaj przyczyny”. Do lektury książki zapraszamy nie tylko studentów kierunków dziennikarskich oraz badaczy dyscypliny, lecz przede wszystkim pracowników mediów, dla których rozpoznania i uwagi przedstawione w publikacji mogą okazać się cennym i pomocnym drogowskazem w codziennej praktyce.

Z teki Muzeum Karykatury
RYSUNKI STANISŁAWA DĄBROWSKIEGO

RYSUNKI STANISŁAWA DĄBROWSKIEGO

kalendarz-btn

CZWARTEK 9 lipca 2020
  • Weroniki, Zenona

byli-z-nami

Copyright © 2004-2013 Stowarzyszenie Dziennikarzy RP Oddział Warszawski